Wat is de piramide van Lencioni?
De piramide van Lencioni is een krachtig model dat laat zien wat teams nodig hebben om succesvol samen te werken. Het model bestaat uit vijf onderling verbonden lagen of pijlers (ook wel fasen genoemd), die samen de basis vormen voor effectief teamwork. Slechte scores op één pijler beïnvloeden automatisch de rest.
Patrick Lencioni’s piramide maakt pijnlijk duidelijk waarom sommige teams uitblinken en andere vastlopen. Elk niveau in de piramide is cruciaal om als team écht resultaatgericht en betrokken te kunnen werken.

De 5 pijlers van de piramide van Lencioni
.
Vertrouwen – de fundering van teamontwikkeling
Vertrouwen draait om kwetsbaarheid en hulp durven vragen. Teamleden durven open te zijn over hun fouten, zwaktes en twijfels omdat zij weten dat hun intenties niet in twijfel worden getrokken. Dit vertrouwen zorgt voor psychologische veiligheid – de basis voor leren, ontwikkelen, groeien en samenwerken.
Conflicten – de kracht van open dialoog
Teams zonder vertrouwen vermijden confrontaties of discussiëren niet constructief. In goed functionerende teams worden meningsverschillen juist gewaardeerd. De teamleden benutten elkaars inzichten en standpunten waardoor dit leidt tot betere ideeën en sterkere besluiten voor de organisatie.
Betrokkenheid – helderheid en draagvlak
Zonder conflicten ontstaat kunstmatige harmonie, waardoor besluiten oppervlakkig worden gedragen. Lencioni’s model stelt: duidelijkheid samen met actieve input = betrokkenheid. Goed functionerende teams nemen duidelijke beslissingen en zelfs wie het oneens is, schaart zich achter het besluit. Het team treedt als één team naar buiten en bij afzonderlijke vraagstukken wordt gehandeld conform het genomen besluit.
Verantwoordelijkheid – elkaar durven aanspreken
Goede teams houden elkaar scherpen en de teamleden zijn bereid om elkaar aan te spreken op prestaties en/of gedragingen die schadelijk zijn voor het team en het gezamenlijke doel. In minder volwassen teams wordt dit vermeden, uit angst voor conflict of ongemak. Lencioni benadrukt: aanspreekbaarheid is een sleutel tot groei.
Resultaten – focus op het collectieve doel
De top van de piramide van Lencioni: resultaten. Het gaat hier om meer dan alleen winst- en omzetcijfers, zoals de gezamenlijke teamdoelen en tussentijdse activiteiten op de weg naar de doelen. In sterke teams overstijgt het teambelang het individuele belang en worden de successen gezamenlijk gevierd.
Verschil tussen goed en slecht functionerende teams
- Sterk team (volgens piramide Lencioni): Zwak team:
- Vertrouwt elkaar Verbergt fouten en twijfels
- Gaat openlijk in discussie Vermijdt conflict
- Steunt gezamenlijke besluiten Houdt een eigen agenda
- Spreekt elkaar aan Laat gedrag onbesproken
- Richt zich op teamresultaat Kiest voor eigenbelang boven teambelang
Hoe ontwikkel je je team met de piramide van Lencioni?
Wil je de piramide van Lencioni gebruiken om je team te versterken? Begin dan met inzicht. Door het invullen van de gratis Lencioni teamscan (vragenlijst) door het gehele team krijg je een helder beeld van het verbeterpotentieel van jouw team in de piramide. De coach bespreekt de uitkomsten en helpt het team te reflecteren, oefenen en groeien per fase.
De Lencioni-methodiek leent zich perfect voor:
- Teamontwikkelsessies;
- Leiderschapstrajecten;
- Organisatieverandering;
- Conflictoplossing binnen teams;
Samen met een ervaren teamcoach werk je aan echte gesprekken, concrete verbeterpunten en blijvende gedragsverandering. De sessies zijn praktijkgericht, verdiepend en afgestemd op de fase waarin het team zich bevindt.