Wat is persoonlijk leiderschap?

Binnen organisaties wordt een steeds groter beroep gedaan op het persoonlijk leiderschap van medewerkers. Ze moeten meer verantwoordelijkheid dragen, zelfbewuster handelen, meer initiatief nemen, kritisch meedenken over efficiëntere procedures, zelfsturend samenwerken, de organisatie vertegenwoordigen in samenwerkingsverbanden met andere organisaties, …
Wat persoonlijk leiderschap is, of je het kunt ontwikkelen en hoe persoonlijk leiderschap te ontwikkelen is, leggen we hieronder uit.

Wat is persoonlijk leiderschap?

Persoonlijk leiderschap gaat over:

  1. dat je weet wie je bent en waar je voor staat, (je kompas),
  2. en wat je hiermee doet in de maatschappij, je team of organisatie (pro-actief handelen).

Het vraagt dat je authentiek en trouw aan jezelf bent. Maar ook bewust kiest wat je van jezelf inzet in relatie tot je omgeving en je eigen of teamdoelen. Het resultaat van persoonlijk leiderschap ontwikkelen is dat je:

  • regie op je leven hebt,
  • in balans bent, en je doelen bereikt.

Leiderschap zit grotendeels in ons bloed. Je ziet het al heel vaak aan kinderen die een natuurlijke dominantie om zich hebben. “Die gaat het wel redden”, zeggen de ouders dan. Toch komt lang niet bij iedereen deze natuurlijke kwaliteit tot volle ontwikkeling. Aanleg alleen is niet genoeg. Er is een weg te gaan om te groeien in persoonlijk leiderschap. Dat er onderweg van alles mis kan gaan weten we inmiddels ook.

Is persoonlijk leiderschap te ontwikkelen?

Ja, persoonlijk leiderschap is te ontwikkelen? In een coaching traject leer je bewust de leiding te nemen over het inzetten van je kwaliteiten, ze in te zetten wanneer dit effectief is en achter te houden wanneer ze niet bijdragen aan het realiseren van de doelen. Maar omdat we nu eenmaal geen robot zijn vraagt persoonlijk leiderschap ontwikkelen ook dat je weet welke kwaliteiten je gemakkelijk te veel inzet en welke kwaliteiten je lastig of spannend vindt om te laten zien van jezelf. Het is een levenslange groeiweg, waarin je je innerlijke belemmeringen afpelt die je in de weg staan om duurzaam en effectief te werken vanuit jouw kwaliteiten.

Ontwikkelen van persoonlijk leiderschap gaat langs 2 pijlers:

  1. Zelfinzicht;
  2. Pro-actief handelen.

 

Persoonlijk leiderschap
Michael Gersjes over persoonlijk leiderschap

Van begin tot eind een enorm interessant programma. Meer ontdekt over mijn persoonlijke kwaliteiten en valkuilen wat een zeer positieve uitwerking heeft op het team en mijzelf. 

Kom met ons in contact

Hoe kunnen wij jou helpen in je persoonlijke ontwikkeling? Wij geven je graag vrijblijvend advies. Bel ons op: 06 - 21 16 90 40 of laat hier je gegevens achter.