Coaching on the job, meekijken en reflecteren op het werk

Coaching on the job is een intensieve vorm van individuele coaching. Op een persoonlijke manier werken aan verdere ontwikkeling van vaardigheden en kwaliteiten. De coaching vindt plaats op de eigen werkplek, tijdens een vergadering, bij een presentatie of wat verder relevant is voor het functioneren.

De coach observeert en analyseert het functioneren en de dynamiek binnen de werkkring. Hoe gaat iemand om met collega’s, medewerkers en leidinggevenden en eventuele klanten. Met feedback en spiegelen van gedrag maakt de coach de betrokkene bewust van ineffectief gedrag en valkuilen.

Voor wie?

Deze vorm van individuele coaching is geschikt voor zowel medewerkers als leidinggevenden. Bij 'Coaching on the job' heeft de gecoachte (coachee) het doel, om op een persoonlijke wijze gericht vaardigheden en competenties verder te ontwikkelen.

Naast individuele begeleiding kan coaching on the job gericht zijn op een heel team. Zo kan bijvoorbeeld gekozen worden om met externe begeleiding te werken aan de onderlinge samenwerking of de communicatie binnen een (management)team.

Het resultaat met coaching on the job

Met 'Coaching on the job' werk je concreet aan het realiseren en het vasthouden van de door jou gewenste doelen. Het coachtraject richt zich op het onderzoeken en benutten van jouw (ongebruikte en onbekende) mogelijkheden. Je leert belemmerende gedachten om te buigen naar helpende gedachten om zo jouw doelen ook blijvend te realiseren. Tussentijds bespreken we of we nog op koers liggen en waar nodig passen we de aanpak aan. Het doel blijft het gewenste resultaat ook daadwerkelijk te realiseren.

Voordelen

  • problemen zijn snel zichtbaar, waardoor we eerder concrete resultaten behalen
  • je werkt tijdens de 'Coaching on the job' gewoon door
  • het kost jouw manager of leidinggevende nauwelijks tijd
  • je maakt een directe koppeling van theorie naar praktijk

Mogelijkheden ´Coaching on the job´

  • verbeteren van de onderlinge communicatie met medewerkers en/of leidinggevende
  • verbeteren van de communicatie met (interne) klanten
  • vergroten van inzicht in jouw tijdsbesteding en de effectiviteit van jouw tijdsindeling

Het programma

Met behulp van 'Coaching on the job' ontwikkel je je in een korte tijd op een manier die bij jou past. Na een persoonlijk intakegesprek eventueel aangevuld met een Karakterkunde-interview volgt in samenspraak het plan van aanpak. In dit plan van aanpak staan de doelen en de route er naar toe vermeld. De doelen worden zo concreet mogelijk verwoord en gevisualiseerd:

  • hoe weet je dat je je doel hebt bereikt?
  • hoe weet jij dat je probleem is opgelost?

De meeste coachtraject duren kort. We werken in de 'Coaching on the job' namelijk naar praktische oplossingen voor problemen waar je tegenaan loopt op je werkplek. Dit programma is onderdeel van een traject of is los in te zetten.

De begeleiding

Ondernemersacademie verzorgt op jouw eigen werkplek de 'Coaching on the job'. Dat kan op kantoor en/of tijdens een presentatie of vergadering zijn. De coach observeert jou tijdens jouw werk en je krijgt feedback op jouw werkwijze in 'face-to-face' gesprekken. Samen reflecteren we op jouw gedrag en werken we aan het verbeteren van jouw prestaties. Daarnaast maken we jouw kwaliteiten en ongebruikte mogelijkheden inzichtelijk.

"Coaching on the job is reflecteren en inzichten geven."