Zelfinzicht vergroten - je kompas

Het allerbelangrijkste bij het vergroten van zelfinzicht is dat je je kwaliteiten (h)erkent en bewust wordt van je blinde vlekken. Je kunt hierbij gebruik maken van een aantal instrumenten en modellen om zelfinzicht op te doen. Denk hierbij aan een 360° reflector en het in kaart brengen van je kernkwaliteiten

  1. 360° reflector: De basis van dit instrument is dat jouw gedrag wordt beschreven door een aantal personen rondom jou die een goed zicht hebben op jouw dagelijks functioneren. Dat kunnen collega’s zijn, maar ook medewerkers of de leidinggevende. In sommige gevallen kan ook de mening van klanten worden gevraagd.
  2. Een goede manier om je sterke en je zwakke punten helder te krijgen, is om je kernkwaliteiten en kernkwadranten in kaart te brengen. Dat is een veelgebruikte, heldere en toegankelijke methode van Daniel Ofman. Deze methode kun je ook gebruiken om conflicten met anderen te analyseren. Je kwaliteiten kun je met zelfonderzoeken/vragenlijsten in beeld brengen. Maar ook door simpelweg een kop koffie met mensen uit je omgeving te drinken en hen te vragen:
  • Waar ben je goed in?
  • Wat moet je vooral in blijven zetten en waarom?
  • Wat is je blinde vlek?
  • Welke kwaliteiten gunnen ze jou?

Sta eens stil bij de vraag hoe je je gedraagt en of je blij bent met de uitkomst en effecten van dit gedrag? Jij alleen hebt de keuzevrijheid om hier verandering in aan te brengen.

Kom met ons in contact

Hoe kunnen wij jou helpen in je persoonlijke ontwikkeling? Wij geven je graag vrijblijvend advies. Bel ons op: 06 - 21 16 90 40 of laat hieronder je gegevens achter.