Een liquiditeitsbegroting is een overzicht van het geld wat je over een bepaalde periode (bijvoorbeeld over een maand, kwartaal of jaar) verwacht binnen te krijgen en het geld wat je verwacht uit te gaan geven. Het geeft je verwachte banksaldo weer; hierdoor zie je dus gelijk of je geld genoeg hebt of mogelijk geld tekort gaat komen.
Is een liquiditeitsbegroting hetzelfde als een winst- & verliesrekening?
Nee, het is niet hetzelfde maar er is wel een belangrijk verband. Er zit een verschil tussen opbrengsten en inkomsten en er zit een verschil tussen kosten en uitgaven. Oef. Schrik niet; dit klinkt ingewikkelder dan het is. Opbrengsten en kosten zijn onderdelen van de winst- & verliesrekening en inkomsten en uitgaven zijn onderdelen van de liquiditeitsbegroting. Een voorbeeld: als je een factuur naar iemand stuurt omdat je een product hebt verkocht of een dienst hebt geleverd dan heet dat in boekhoudkundige termen omzet (of opbrengsten). Maar een factuur sturen betekent nog niet dat het geld ook al direct op je bankrekening staat. Pas als het geld op je bankrekening staat zijn de opbrengsten ook inkomsten geworden. Andersom geldt hetzelfde. Als je een factuur krijgt voor iets wat je gekocht maar nog niet betaald hebt dan zijn dat wel kosten maar nog geen uitgaven.
Waarom een liquiditeitsbegroting?
Een liquiditeitsbegroting geeft je inzicht in hoeveel geld je de komende periode verwacht over te houden of tekort gaat komen. Dat is belangrijk om te weten. Immers, als je aan ziet komen dat je geld tekort gaat komen kan je er iets aan gaan doen. Je kan dan aktie ondernemen om meer geld binnen te krijgen of minder geld uit te geven. Soms kan je uitgaven wat later doen om liquiditeitsproblemen te voorkomen. De ervaring leert dat dat inzicht je rust geeft. Als je op tijd weet dat er een dip(je) aan zit te komen heb je nog tijd genoeg om er iets aan te doen. Je gaat dus pro-actief bijsturen en krijgt veel meer grip op je inkomsten en uitgaven. Uit ervaring bij mijn klanten weet ik dat werken met een liquiditeitsbegroting je geld gaat opleveren!
Hoe maak je een liquiditeitsbegroting?
Je bepaalt eerst hoever je vooruit wilt kijken. Is dat een aantal weken, maanden of misschien wel een jaar of langer? Over het algemeen kan je een korte periode vooruit meestal redelijk goed inschatten wat er aan geld moet binnenkomen en wat je nog moet betalen. Hoe langer vooruit hoe lastiger de inschatting kan worden maar daarmee is langer vooruit kijken niet onbelangrijker! Daarom is het ook belangrijk om een liquiditeitsbegroting regelmatig te actualiseren om een goed vooruitzicht te houden.
Vervolgens breng je per maand in beeld wat je verwacht binnen te krijgen en wat je verwacht uit te moeten geven. Het is daarbij erg belangrijk dat je ook rekening houdt met de BTW. Op de facturen die je verstuurt breng je immers BTW in rekening en over de facturen die je binnen krijgt moet je BTW betalen. Uiteindelijk moet je maandelijks of per kwartaal het BTW verschil met de fiscus afrekenen.
Nogmaals, bij een liquiditeitsbegroting moet je dus goed rekening houden met het verschil tussen opbrengsten en inkomsten en het verschil tussen kosten en uitgaven.
Gratis liquiditeitsbegroting ontvangen?
DGA Bedrijfsadvies biedt je graag geheel GRATIS een excel model van een liquiditeitsbegroting aan. In dit model is een duidelijke uitleg opgenomen en het laat ook grafisch heel mooi zien hoe je liquiditeitsverloop is. Ben je een beetje handig met excel dan kan je dit model zelf naar wens aanpassen. Wil je een model specifiek voor jouw situatie? Neem dan even contact met mij op. Klik HIER om het gratis excel model direct te downloaden.
Wil je meer weten over een liquiditeitsbegroting? Of wil je meer weten wat je kan doen om te zorgen voor meer inkomsten of minder uitgaven? Neem dan direct contact met ons op voor een gratis en vrijblijvend klankbordgesprek.