De mythe van ‘’Ik ben al een goede leider’’

Door: Ondernemersacademie

Leiderschap is cruciaal aspect binnen organisaties en directeuren spelen een sleutelrol in het bepalen van de koers en het succes van het bedrijf. Echter, er bestaat vaak een belemmerende overtuiging bij directeuren dat ze al goede leiders zijn en dat verdere leiderschapsontwikkeling niet nodig is. In deze blog gaan we dieper in op deze mythe en laten we zien waarom het belangrijk is voor directeuren om deze belemmerende overtuiging te onderzoeken en te doorbreken en open te staan voor de eigen ontwikkeling en die van zijn medewerkers.

Vele directeuren hebben door de jaren heen een succesvolle carrière opgebouwd en hebben bewezen dat ze effectief kunnen leiden. Dit succes kan leiden tot de overtuiging dat ze al een goede leider zijn en dat er geen verdere ontwikkeling nodig is. Ze denken dat ze alles weten wat er te weten valt over leiderschap en dat ze hun huidige vaardigheden kunnen blijven toepassen zonder nieuwe inzichten of technieken te verwerven.

Hoewel het belangrijk is om te vertrouwen in onze leiderschapsvaardigheden, kan het vasthouden aan deze overtuiging ons beperken op verschillende manieren en veroorzaakt:

1. Stilstand

Leiderschap is geen statisch concept. Organisaties en de wereld om ons heen veranderen voortdurend en als leiders moeten we ons aanpassen aan deze veranderingen. Het vast houden aan overtuigingen kan leiden tot stilstand en het missen van nieuwe kansen en mogelijkheden.

2. Blinde vlekken

Niemand is perfect en als leiders hebben we ook allemaal onze blinde vlekken en gebieden waar we kunnen groeien. Door vast te houden aan onze overtuiging, negeren we mogelijk onze zwakke punten en missen we de kansen deze te verbeteren.

3. Gemiste groeikansen

Leiderschapsontwikkeling biedt waardevolle groeikansen. Het kan ons helpen nieuwe vaardigheden te verwerven, onze perspectieven te verbreden en nieuwe benaderingen te ontdekken. Door vast te houden aan onze overtuiging beperken we deze groeikansen en missen we mogelijkheid om ons potentieel volledig te benutten.

Het belang van leiderschapsontwikkeling

Leiderschapsontwikkeling is van cruciaal belang, zelfs voor directeuren die al succesvol zijn in hun rol. Het stelt ons in staat bij te blijven in veranderende omstandigheden, onze zwakke punten aan te pakken en nieuwe vaardigheden te verwerven. Het helpt ons om een grotere impact te hebben op onze organisaties en onze teams beter te leiden.

“Het inzicht en vertrouwen dat je niet altijd hoeft te voldoen aan het stereotype beeld van een leider/boegbeeld, maar dat je dat op een eigen manier kunt en mag invullen.”

Maar hoe kun je de overtuiging van deze mythe doorbreken?

De overtuiging is te doorbreken door open te staan voor feedback van anderen, zowel binnen als buiten de organisatie. Luister naar wat anderen te zeggen hebben over je leiderschapsstijl en identificeer waar je kunt groeien. Leer vooral ook van anderen door inspiratie te zoeken bij succesvolle leiders en leer van hun ervaringen, lees boeken, volg trainingen en zoek een coach om je leiderschapsvaardigheden verder te ontwikkelen. Maar blijf ook nieuwsgierig naar nieuwe ontwikkelingen op het gebied van leiderschap. Houd jezelf op de hoogte van trends en best practices en pas deze toe in je eigen leiderschapsstijl. Onderzoek je eigen overtuigingen op houdbaarheid.

Als je aan jezelf werkt kun je pas de ander vragen hetzelfde te doen.

Leiderschap is een voortdurend leerproces en het omarmen van dit proces is essentieel voor succes.

Bart Lieven, Bob Eugelink, Ineke Nijen Es
Met en van elkaar leren in de directiecounsel?

Wij gaan graag het open gesprek met je aan. Bel 06 - 21 16 90 40 of mail ons via info@ondernemersacademie.

 

Coaching, training of een leiderschap cursus. Met college-vakgenoten, alleen of met je team ontwikkelen. Wat heeft jouw voorkeur?