Persoonlijk leiderschap is het gesprek aangaan met je innerlijke criticus

Door: Zwaan Smale

Zelfbeeld

Het ideale zelfbeeld dat we laten zien aan de buitenwereld verschilt vaak enorm met hoe we onszelf in onze binnenwereld voelen. Het stemmetje in ons hoofd is de hele dag bezig ons te vertellen wat we niet goed doen. Genadeloos worden onze acties van commentaar voorzien. 

Een jonge vrouw bij mij in coaching had enorm last van deze criticus.

Ze heeft een verantwoordelijke baan waarin ze beslissingen moet nemen voor andere mensen, en dat zonder problemen kan doen. Maar zodra het over haar als persoon gaat, begint de stem het over te nemen. 

''wat als ze mij niet aardig vinden?''  ''Ze zullen het wel stom van mij vinden.''
Ze is de hele tijd bezig met wat anderen van haar vinden. Het maakt haar onzeker. Samen hebben we bekeken welke overtuigingen er bij haar spelen. Met behulp van het enneagram  uitgezocht vanuit welke type zij handelt. Vanuit haar typemechanisme is er een natuurlijk wantrouwen en geen echt vertrouwen in haar eigen innerlijke kracht . Ze is gefocust op de dubbele agenda’s van mensen om haar heen. Maar bij doorvragen blijkt dat dit vooral in haar hoofd afspeelt. Ze checkt niet daadwerkelijk of haar vermoedens kloppen. Door het niet uitspreken van haar onzekerheden en door de aannames die ze maakt creëert ze een wereld in haar hoofd die niet klopt met de werkelijkheid. 
Nu ze weet dat het wantrouwen haar blik op de omgeving vertroebelt en dat het niet de werkelijkheid is, durft ze meer voor zichzelf op te komen. Haar zelfvertrouwen is daar mee flink toegenomen. En de innerlijke criticus in haar hoofd wordt wat vaker het zwijgen opgelegd. 

Je innerlijke criticus is een echte kletskous.

Zolang we blijven geloven dat we geen invloed hebben op het ‘stemmetje’ in ons hoofd, laten we ons leiden door deze stem. Ons hoofd, het brein, is net als de rest van je lijf echter maar een onderdeel van jou. Een gereedschap dat ons helpt te communiceren, nieuwe dingen kan leren, verbanden weet te leggen en het helpt bij het oplossen van eventuele problemen. Het is een werknemer die onderdeel uitmaakt van jouw team. En in een team is het van belang dat het helder is welke rol je hebt. Als leider neem jij de besluiten maar niet voordat je met je hele team hebt overlegd. Het brein gedraagt zich snel als de dictator.  
Een goede leider weet dat om het beste uit zijn team te halen hij oog moet hebben voor alle signalen vanuit alle bronnen. Het team is op zijn best wanneer deze zich gehoord en gezien voelt en op basis daarvan besluiten kan nemen.

Dus om je innerlijke criticus het niet over te laten nemen is het zaak om leiding te nemen over je gedachten.

Wie staat er aan het hoofd van jouw team?