Iedere organisatie zou een eigen academie moeten hebben

Door: Ondernemersacademie

Vele organisaties richten personeelsbeleid en hard-skills ontwikkeling in vanuit HR (Human Resources). Alsof het hulpmiddelen zijn. Mens & Organisatie is een betere naam omdat deze twee altijd hand in hand gaan zonder hiërarchische nuance. Beiden zijn onderdeel van het geheel. Mensen vormen de organisatie en de organisatie heeft mensen nodig om te kunnen bestaan. De interactie tussen deze twee vraagt aandacht en voortdurende ontwikkeling.

Leren en ontwikkelen van organisatie en individu

Het inbedden van soft-skills (lees 'keiharde vaardigheden, talenten, constructief gedrag') in organisaties is een continue proces. Leren en ontwikkelen in organisaties is een noodzakelijke voorwaarde voor het bestaansrecht van een bedrijf. Waarom hebben de meeste bedrijven dan geen eigen academie voor het ontwikkelen van soft-skills? Terwijl die skills juist de belangrijkste zijn, uniek verankerd in iedere medewerker. Waarschijnlijk omdat de aandacht primair is gericht op productieprocessen en organisatiestructuren die direct meetbaar rendement opleveren.

Persoonlijke ontwikkeling als oplossing van het personeelstekort?

Toch zou je als organisatie het grootste rendement op het geïnvesteerde vermogen uit de mens kunnen behalen door persoonlijke ontwikkeling. Loonkosten zijn veelal de grootste uitgaven in organisaties en die wil je laten renderen als bedrijf. Hoe? Mede door het faciliteren van het proces om (onaangesproken) capaciteiten en vaardigheden van jouw medewerkers in de organisatie continue te blijven ontwikkelen. (Onderzoek heeft uitgewezen dat we gemiddeld effectief maar 3 -15 % gebruik maken van onze werkelijke capaciteiten). Zie jij de noodzaak al om leren en ontwikkelen van organisatie en individu te integreren in het bedrijf.

Er is dus nog zoveel verborgen capaciteit beschikbaar, terwijl bedrijven een capaciteitstekort denken te hebben. Mensen zoeken een werkplek om gezien en gehoord te worden, zijn of haar unieke kwaliteiten in te zetten en te ontwikkelen, een inkomen te verdienen en het liefst dat met veel plezier, gemotiveerd en in goede gezondheid te doen. En dat is maatwerk en dat vraagt leren en ontwikken in organisaties op maat.

De dialoog met jezelf en de ander

Overtuigingen, motiverende -, demotiverende krachten, wantrouwen, vertrouwen, betrokkenheid, passiviteit, verantwoordelijkheid, gelatenheid, communicatie. Het blijvend onderzoeken van dit gedrag en vanzelfsprekend structureel ontwikkelen brengt veel, zeggen directeuren die leren en ontwikkelen in de organisatie hebben verankerd.

“Bundeling en ontwikkeling van unieke vaardigheden, gedrevenheden en talenten leiden tot creativiteit, collectiviteit, bestaansrecht en buitengewone prestaties.” Mens en Organisatie geef je vorm met je eigen academie. Organisatieontwikkeling door persoonlijke ontwikkeling.

Leiderschapscoach Bart Lieven
Heb jij al een academie?

Meer weten hoe je ontwikkeling structureel vorm geeft in je bedrijf?

Neem dan eens contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.

www.ondernemersacademie.net of mail naar bart.lieven@ondernemersacademie.net

Coaching, training of een leiderschap cursus. Met college-vakgenoten, alleen of met je team ontwikkelen. Wat heeft jouw voorkeur?