Ondernemers: leiding geven is een vak en hierin investeren loont

Door: Ineke Nijen Es

Jouw groei goed managen met hetzelfde personeel is mogelijk door te investeren in de kwaliteit van het management. Neem jij leiding geven serieus en investeer jij in jouw leidinggevenden?

Leiding geven is een vak, daar kun je in investeren en dat heeft zin! In deze tijd waarin steeds meer organisaties kiezen voor zelfsturing is management als onderwerp minder populair. Onderzoek toont echter aan dat beter management tot betere prestaties leidt. Het maakt echt uit hoe je je bedrijf runt. Kies je voor leiding geven, investeer dan in jouw leidinggevenden.

4 succesfactoren van goed leiding geven

Drie Amerikaanse onderzoekers, Nicholas Bloom, Raffaella Sadun en John van Reenen, respectievelijk verbonden aan Stanford, Harvard en MIT hebben de ‘world management survey’ ontwikkeld. De kwaliteit van management is te bepalen en succesvolle organisaties scoren goed op een viertal terreinen:

  1. Interne organisatie: zijn de processen vanuit de klant en slim ingericht, wordt er gestreefd naar optimale samenwerking en zo weinig mogelijk verspilling?
  2. Doelen stellen: zijn de doelen van het bedrijf voor de lange termijn helder? Worden ze vertaald naar de korte termijn en naar de praktijk op de werkvloer?
  3. Monitoring: worden de voortgang en de kwaliteit van het werk systematisch bijgehouden? En worden deze resultaten gedeeld in het bedrijf?
  4. Personeelsmanagement: worden goede prestaties gewaardeerd, en doet het bedrijf zijn best om goed personeel vast te houden?

Is investeren in leiding geven zinvol?

Leiding geven is te leren. Wij zien dat duurzaam succesvolle organisaties investeren in management en communicatie. Zij betrekken de medewerkers bij de vertaling van doelen naar de operatie, delen de resultaten zodat medewerkers meedenken over verbeteraspecten in de interne organisatie en benutten de kwaliteiten van de medewerkers door ze voor de juiste taken in te zetten.

In de managementcounsel dagen MT leden van verschillende bedrijven elkaar uit het beste in zichzelf en de organisatie naar boven te halen door met elkaar te reflecteren op het vak managen: https://www.ondernemersacademie-oost.nl/counsels/managementcounsel

Bart Lieven, leiderschapscoach
Bart Lieven

Bart Lieven is een ervaren directeur / manager in het bedrijfsleven geweest en is mede gevormd door passie, opleiding en ervaringen. Hij ontwikkelde zijn eigen visie op mensen en organisaties en hun ontwikkeling. Hij besloot in 2015 deze rijk gecombineerde ervaring en zijn levensvisie (creëer balans in denken, voelen en handelen) te combineren en in te zetten voor mensontwikkeling en leiderschapsontwikkeling in het bedrijfsleven.

Het beste uit mensen en organisaties halen!