Leiderschap en vakmanschap, de toekomst anders organiseren …

Door: Ineke Nijen Es

Een organisatie of team leiden waarin het talent van de medewerkers optimaal wordt benut, medewerkers eigenaarschap tonen, verantwoordelijkheid nemen, zelf kunnen organiseren en waar doelen worden gehaald. Wie wil dat niet?

Een mooi doel, dat veelvuldig door leidinggevenden, directeuren met ons en mede-deelnemers aan de leiderschapsprogramma’s wordt gedeeld. En aansluitend de vraag van hen: is dit te bereiken en hoe dan? Het goede nieuws; dit is te bereiken. Leiders en leidinggevenden van eerdergenoemde teams en organisaties hebben namelijk gemeen dat zij een duidelijke visie en expliciete doelen hebben en geloven dat dit volledig samengaat met de mensgerichte benadering. Een mensgerichte benadering waarin zij hun medewerkers zien als vakmensen.

In welk leiderschap geloof jij?

Alles start met jouw eigen visie, mindset en overtuiging dat deze vorm van leiderschap jou gaat helpen. Dit leiderschap vraagt dat je zowel:

  • verbindend als sturend kunt en moet zijn,
  • mens- en proces gericht bent,
  • zowel ruimte als  richting geeft.

Het vraagt van je dat je nieuwsgierig bent naar jouw medewerkers, dat je horen wilt wat jouw medewerkers meemaken in de dagelijkse praktijk. Dat je open staat voor hun frustraties en uitdagingen en mee wilt helpen deze op te lossen. Als jouw medewerkers vakmensen zijn (of kunnen worden) hoef je alleen maar richting te geven en te faciliteren. Leiderschapsontwikkeling kan je helpen deze kwaliteiten te ondersteunen.

Vakmensen die jouw heldere visie kennen en dag in, dag uit vanuit hun eigen kwaliteiten en passie mogen werken, maken succesvolle organisaties.       

Leiderschap

Inspiratiebronnen van de Ondernemersacademie

Dagelijks zijn vele ondernemers om ons heen onze eigen inspiratie. Wij genieten van de verhalen van onze deelnemers en de effecten van hun nieuwe gedrag in de organisatie. Maar ook worden we geïnspireerd door hoogleraren, een gedachtengoed, leiderschapscoaches of boeken. Graag delen wij een aantal artikelen, video’s en boeken, die jou wellicht ook inspiratie geven.

Leiderschapsontwikkeling begint bij je eigen persoonlijk leiderschap. Daarna kun je anderen motiveren hetzelfde te doen.

Ondernemersacademie, Bart Lieven en Ineke Nijen Es