Een probleem is een gedachte

Door: Ondernemersacademie

Wat is een probleem? Het is niet meer dan een gedachte of een concept waarin je geloofd. Zou je het probleem niet meer hebben als je er niet meer over nadenkt? Dat zou zo maar eens kunnen.

Dat zou wellicht verklaren dat wat de één als een probleem ziet, de ander denkt: hoezo probleem? Er niet over nadenken klinkt heel eenvoudig, maar wordt weinig gedaan. Want als je om je heen kijkt dan worden er nogal wat (schijnbare) problemen ervaren.

Volgens de definitie is een probleem een onopgelost vraagstuk. Dit betekent dat een probleem altijd een oplossing heeft, want ander is het een feit. Door een probleem dus anders te benaderen, het als een uitdaging te zien, ontstaat er ruimte voor oplossingen.

Nick Vujjvic als inspiratiebron

Nick Vujjvic is voor mij een voorbeeld dat een probleem een gedachte is. Nick heeft geen armen en geen benen. Je hebt de neiging om hem zielig te vinden. Nick heeft het probleem uit zijn hoofd gehaald door anders te denken en heeft veel plezier. Heeft hij een probleem? Het is maar hoe je het ziet. Dat hij geen armen en benen heeft is een feit en hij heeft er geen probleem van gemaakt. Het is maar hoe je erover denkt. Nick inspireert mij altijd weer als ik in problemen denk. Dan kan ik anders denken en kan ik het probleem laten oplossen.

In coaching en teamontwikkeling is het anders naar zaken kijken belangrijk zodat problemen uitdagingen worden en oplossen. Door anders naar problemen te kijken, blijkt dat veel mogelijk is en je altijd een keuze hebt. Klik hier voor een filmpje van Nick Vuijvic