De onderneming, dat ben jij

Door: Ondernemersacademie

De onderneming dat ben jij. Je zit aan het roer en jij bepaalt de koers. Dat heeft niets te maken met jouw haan die koning moet kraaien maar simpelweg met het feit dat je die verantwoordelijkheid op je hebt genomen.

Dat dat niet betekent dat je simpelweg “de baas” bent is inmiddels ook wel duidelijk. Je bent de inspirator, de bezieler, de verbinder, de koersbepaler vanuit zelfkennis. Daarmee creëer je de ruimte voor anderen om hun talenten maximaal te ontwikkelen en zo te komen tot een ontwikkeling van binnen uit die zich voortdurend versterkt. Jij laat zien wat leiderschap inhoudt en natuurlijk ben je ondernemer. Je hebt je eigen bedrijf en bent succesvol. Maar ook als het niet je eigen onderneming is, je voelt je ondernemer en je handelt er naar. Je neemt je verantwoordelijkheid ten volle en juist dan komt de vraag naar leiderschap extra naar voren. Een succesvolle ondernemer zei het zo “Als ik niet geïnspireerd ben, hoe kan ik dan verwachten dat anderen in de onderneming dat wel zijn”?

Hoe ontwikkel jij je?

Het gaat dus over jou. Over jouw ontwikkeling als ondernemer, als leider, als mens. We gaan niet op je stoel zitten maar nemen je mee naar een ontwikkeling die ieder van ons heeft te gaan. Zoals een onderneming zich ontwikkelt en groeit en bloeit met vallen en opstaan zo geldt dat ook voor onszelf. Een oud Chinees spreekwoord zegt: “Een mens heeft 20 jaar om te leren, 20 jaar om te vechten en 20 jaar om wijs te worden.” Deze lijn van leren, vechten en wijs worden zie je terug in onze natuurlijk leiderschapstrajecten en wijst je de weg naar verbindend leiderschap en dat leiderschap begint met zelfkennis.

Zelfkennis sleutel tot leiderschap

Leiderschap zit grotendeels in ons bloed. Je ziet het al heel vaak aan kinderen die een natuurlijke dominantie om zich hebben. “Die gaat het wel redden”, zeggen de ouders dan. Toch komt lang niet bij iedereen deze natuurlijke kwaliteit tot volle ontwikkeling. Aanleg alleen is niet genoeg. Er is een weg te gaan om uit te groeien tot een inspirerende leider. Dat wisten de chinezen duizenden jaren geleden ook al en dat er onderweg van alles mis kan gaan dat weten we inmiddels ook.

“Søren Kierkegaard: Niets is zo dodelijk vermoeiend dan om er achter te komen wie je ten diepste bent”

Zelfkennis, de basis voor regievoeren

Bij dit alles speelt zelfkennis een belangrijke rol. Zonder zelfkennis kun je geen regievoeren over je eigen leven. Voor inspirerend en verbindend leiderschap is zelfkennis onmisbaar en dat blijkt in de praktijk best lastig. De filosoof Søren Kierkegaard zei het halverwege de 19e eeuw zo. “Niets is zo dodelijk vermoeiend dan om er achter te komen wie je ten diepste bent” en toch is er geen andere weg. De confrontatie met jezelf is de toegangspoort tot een innerlijke wereld die ontsloten moet worden maar angstaanjagend onzeker is. Maar het perspectief na de poort is buitengewoon aantrekkelijk. Met de diepere ontmoeting met jezelf leg je de basis voor een diepere ontmoeting met de ander. Dat maakt je tot een inspirerende leider. Daarin onderscheid de leider zich van de manager.

Leef je of laat je je leven

Jezelf leren kennen kost tijd en moeite. Voor iedereen die dit leest is de plek op deze weg verschillend. Je bent wellicht zesentwintig of achtendertig of zevenenveertig of zesenvijftig of zeventig. In alle gevallen gaat het om de vraag of je de verbinding kunt leggen met jezelf, met je eigen situatie en met de wereld om je heen. Het is de vraag naar persoonlijke regie. Veel van wat er in je leven gebeurt verzin je niet zelf. Het overkomt je gewoon en dan is de vraag aan de orde of je door deze omstandigheden wordt geleefd of dat je door alle ontwikkelingen heen een richting kunt bepalen. Een koers die je niet overkomt maar die door jou wordt uitgezet. Een koers die betekenis geeft. Een koers waar je trots op kunt zijn.

Bron: ‘’De toekomst de baas’’ –  Rob Boeijenga - Founder Ondernemersacademie

Ego-toestanden
Ego-toestanden
In een vertrouwde omgeving jouw zelfkennis vergroten?

Wij gaan graag het open gesprek met je aan. Bel 06 - 21 16 90 40 of mail ons via info@ondernemersacademie.

 

Coaching, training of een leiderschap cursus. Met college-vakgenoten, alleen of met je team ontwikkelen. Wat heeft jouw voorkeur?