De essentie van coaching volgens Zwaan Smale

Door: Ondernemersacademie

“Waar gaat coaching over .. “, door Zwaan Smale, Enneagram-specialist bij Ondernemersacademie. In dit blog geeft zij aan wat volgens haar de essentie van coaching is, wat haar drijft en welk inspirerend boek zij jou als leider aanraadt?

Waarom doe ik zoals ik doe, wat zijn mijn drijfveren?

De mensen die bij mij komen willen begrijpen waarom ze doen wat ze doen en kijken waar mogelijkheden liggen voor ontwikkeling. Ze zien in dat de patronen waarin ze beland zijn niet meer werken en ook niet dienend zijn. Het ontrafelen van de patronen en de struikelblokken opsporen is de mooie samenwerking tussen de deelnemer en mij als coach. Zij zijn op zoek naar houvast, innerlijke rust, eigenwaarde en eigenkracht.

Wat of wie is jouw inspiratiebron?

Ik heb veel inspiratiebronnen, Wat echter het begin van mijn persoonlijke verandering is geweest is de kennismaking met het Enneagram. Dat heeft mijn leven positief veranderd en veel begrip gegeven over waarom dingen in mijn leven zijn gegaan zoals ze zijn gegaan. Zowel op de werkvloer als in mijn privéleven. Heel bijzonder om in een boekje te lezen wie je bent. Want wie wil er nou in een hokje gestopt worden? En toch toen ik het eenmaal had gelezen liet het mij niet meer gaan. Zoveel herkenning  van vooral valkuilen en waar ik naar op zoek was. Maar het liet mij ook mijn kwaliteiten zien. Het gaf juist kracht, inzicht, inzicht, vertrouwen en handvatten om anders met de dingen om te gaan.

“Mijn mooiste feedback: ik kan eindelijk voelen en contact maken met mijn emoties. Ik hoef niet groter te zijn dan ik ben.”

Wat is jouw mooiste ervaring?

Mijn mooiste ervaring is telkens weer wanneer iemand zijn eigen kracht kan zien en het masker laat vallen. Het moment waarop dat gebeurt beseft dan iemand dat hij/zij juist een krachtig leider is. Dat de kwaliteiten die hij/zij bezit ineens helder zijn zonder daar moeite voor te moeten doen. Juist in de ontspanning liggen de kwaliteiten. Mijn oprechte nieuwsgierigheid naar de mens achter de mens maakt dat ik het fantastisch vind om elke keer de reis met de ander aan te gaan.

Welk boek zou je leiders aanraden om te lezen? Waarom?

Ik zou iedereen het boek van Brené Brown willen aanraden. Durf te leiden! De kracht van kwetsbaarheid voor moedige leiders. Zij is een enorme inspiratie bron voor mij. Ze durft zichzelf kwetsbaar op te stellen maar is tevens een stevige zakenvrouw. 

Haar definitie van een leider: “Ik definieer een leider als iemand die de verantwoordelijkheid neemt om het potentieel in mensen en processen te zoeken en die de moed heeft dat te ontwikkelen.“

Zwaan Smale, Enneagramspecialist Ondernemersacademie

Enneagramspecialist Zwaan Smale
Ben jij klaar voor morgen?

Deze turbulente tijd vraagt veel van leiders en leidinggevenden. Ondernemersacademie is er voor hen in onze samenleving, die geloven dat reflectie en inzicht helpt om de taak van morgen nog beter uit te kunnen voeren. 

“Bevlogen medewerkers maken succesvolle organisaties”

Coaching, training of een leiderschap cursus. Met college-vakgenoten, alleen of met je team ontwikkelen. Wat heeft jouw voorkeur?