De essentie van coaching volgens Joost Hakvoort

Door: Ondernemersacademie

“Waar gaat coaching over .. “, door Joost Hakvoort, leiderschapscoach bij Ondernemersacademie. In dit blog geeft hij aan wat volgens hem de essentie van coaching is, wat hem drijft en welk inspirerend boek hij jou als leider aan raadt?

Toekomstplannen handen en voeten geven

Dat is waar het wat mij betreft om draait bij coaching. De ander helpen die keuzes te maken door het stellen van de juiste vragen, door te confronteren, door uit te dagen. Die ander kan een individu, team of organisatie zijn.

Wat of wie is jouw inspiratiebron?

Wat mij inspireert zijn de toekomstplannen van ondernemende individuen, hun dromen over waar ze naar toe willen. Wat mij drijft is die vooruitstrevende individuen helpen die toekomstplannen handen en voeten te geven. Soms is dat heel praktisch en maken we snel stappen vooruit. Soms is dat complex en is er meer tijd nodig. Maar we komen vooruit.

“Mijn drijfveer: helpen toekomstplannen handen en voeten te geven”

Wat is jouw mooiste ervaring?

Voor mij zijn de mooiste ervaringen als individuen heel bewust eigen keuzes gaan maken om het leven te gaan leiden dat ze willen leiden. Waar energie in steken en waarin niet meer? En wat staat er dan in de weg? Helpen slechten van ontwikkel barrières. Dat vind ik mooi. Je ziet als iemand vol achter bepaalde keuzes gaat staan, niet wetende wat er op het pad komt en wat de toekomst zal brengen. Of wat anderen daarvan vinden. Maar als je in iets gelooft, er voor gaat, dan gaat het gebeuren. Die droom, dat nog fragile idee wordt steeds krachtiger en komt tot bloei.

Welk boek zou je leiders aanraden om te lezen? Waarom?

Ik vind De Creatiespiraal van Marinus Knoope een prachtig boek dat gaat over de route van wens naar werkelijkheid. Een aanrader wat mij betreft.  

Joost Hakvoort, leiderschapscoach Ondernemersacademie

Leiderschapscoach Joost Hakvoort
Ben jij klaar voor morgen?

Deze turbulente tijd vraagt veel van leiders en leidinggevenden. Ondernemersacademie is er voor hen in onze samenleving, die geloven dat reflectie en inzicht helpt om de taak van morgen nog beter uit te kunnen voeren. 

“Bevlogen medewerkers maken succesvolle organisaties”

Coaching, training of een leiderschap cursus. Met college-vakgenoten, alleen of met je team ontwikkelen. Wat heeft jouw voorkeur?