Angst of Kans

Door: Mirjam van Essen

Nog niet zo lang geleden was ik drie weken in mn uppie een rondreis aan het maken op Bali en deels Lombok. Na drie moeilijke jaren was ik toe aan me-time. Ik heb bijzondere ervaringen opgedaan, veel gezien en gedaan, mooie gesprekken gevoerd met locals en reizigers, en inzichten gekregen over leefomstandigheden en levensgeluk. Door het Coronavirus, dat toen nog vooral in Azië heerste, werden Chinese toeristen geweerd en hadden zo’n 40.000 Australiërs hun reis geannuleerd. Het was relatief rustig op Bali. Ik heb daar kunnen verwerken en loslaten. Het heeft me enorm goed gedaan en ik zit weer in het zadel zogezegd.

Angst

Terug in Nederland werd me al snel duidelijk dat de angst voor het onbekende Coronavirus groeide. Overheidsmaatregelen zijn getroffen en RIVM-richtlijnen uitgezet. Via tv, social media enandersoortige kanalen worden we op de hoogte gehouden van positieve en negatieve (re)acties. We zitten wereldwijd in een CRISIS. Onzekerheid over de toekomst zorgt gek genoeg voor verdeeldheid èn saamhorigheid. Voor de één is het glas halfleeg of zelfs compleet leeg, voor de ander halfvol en wordt de kraan opgezocht voor het bijvullen.

Crisis vraagt om crisismanagement

De afgelopen decennia hebben we diverse crises doorgemaakt. De één duurde wat langer dan de ander. Maar uiteindelijk gingen ze voorbij. Oorzaken waren onder meer te vinden in oorlog, politiek danwelwinstbejag (denk aan de oliecrisis in 1973), wanbeleid financiële instellingen en ookvirussen als MKZ en de Mexicaanse Griep. Angst voor het onbekende kan mensen in paniek brengen en verlammen. Maar gelukkig ontstaat er ook ruimte voor creativiteit en natuurlijk leiderschap. Positiviteit staat op. Zodra er inzichten ontstaan kan een route bepaald worden om te volgen. Dat geeft lucht en overzicht. Een goed leider houdt, ondanks de nodige twijfels en chaos, het hoofd koel en heeft het vizier op het grotere geheel, thebigger picture. Impopulaire maatregelen als kostenreductie, arbeidsduurverkorting, het bedrijf (tijdelijk) sluiten, worden getroffen. Creatieve oplossingen worden bedacht en uitgevoerd in bijzondere collectieven. Er wordt “omgedacht”, kansen ontstaan en transities vinden plaats.

Het grote veranderen

De natuur is zich aan het resetten met in het kielzog de mens en organisaties. Oude en nieuwe marketingtools worden ingezet om een boodschap in de wereld te plaatsen. Het belang en de impact van storytelling groeit. Visies en missies worden bijgesteld. Er is ruimte voor empathie en intuïtie. Begrippen waar ondernemend Nederland al enige tijd mee aan het stoeien is, worden steeds meer een realiteit. Intuïtief, natuurlijk en persoonlijk leiderschap komen vanuit diverse kanten tot ons.

Kans

De behoefte bij organisaties neemt toe om dit te professionaliseren en op een passende wijze uit te dragen. Professionals als coaches en marketing-communicatieburo’s bieden hun diensten aan. Ook op persoonlijk vlak vindt meer reflectie plaats. Emotionele kruispunten worden steeds duidelijker en besluiten voor een andere toekomst worden genomen. Laat je niet leiden door angst, blijf dicht bij jezelf, houd die stip aan de horizon in het vizier en kansen komen tot je. Grijp ze!

“Don’t think about what can happen in a month. Don’t think about what can happen in a year. Just focus on the 24 hours in front of you and do what you can to get closer to where you want to be.” (Eric D. Thomas, motivational speaker en priester)