Als harder werken niet meer werkt ...

Door: Ineke Nijen Es

Het aantal vacatures is op haar hoogtepunt, het vinden van het schaap met ‘vier’ poten is al bijna onmogelijk, het aantal overuren stijgt en de levertijden staan op spanning ... en harder werken werkt niet meer. 

Herken je dit en zit je met je handen in je haar omdat het klantproces stagneert. Heb jij al eens gedacht aan een aanstekelijke bedrijfscultuur, een optimale werkomgeving, vertrouwen geven en feedback organiseren als antwoorden op deze vraagstukken? Door je hier op te richten creëer je bevlogen medewerkers die met jou de extra stap willen zetten.

Wat wil de medewerker het liefst?

Werkgevers die de bevlogenheid willen vergroten besteden aandacht aan de wensenlijst van hun medewerkers. Uit een onderzoek van Effectory blijkt dat werknemers vier dingen heel belangrijk vinden:

  • Een aanstekelijke bedrijfscultuur waar werknemers het gevoel hebben op hun plek te zijn. Werknemers zijn trots op wat de organisatie doet, nastreeft en geeft hen betekenis.
  • Een optimale werkomgeving waar werknemers de ruimte krijgen om hun werk te doen en prestaties te leveren en waar ze hun eigen vaardigheden kunnen verbeteren.
  • Leiders die werknemers inspireren, vertrouwen inboezemen, weten wat er speelt en goed communiceren.
  • Inspirerende direct leidinggevenden die de werknemers motiveren en hun feedback serieus nemen.

Wat is de winst van bevlogen medewerkers?

Organisaties waarin werknemers een grote mate van bevlogenheid tonen, zijn over het algemeen winstgevender. Ze presteren 26 procent beter en zien het personeelsverloop met 60 procent dalen, zo blijkt uit het onderzoek.

Werknemers die passie voelen voor hun werk, zetten zich meer in, zijn productiever, klantgerichter en gaan zorgvuldiger om met de middelen van het bedrijf. Ze fungeren als ambassadeur van de organisatie en ervaren een grotere mate van werkgeluk. En hun ziekteverzuim is lager. Bevlogen werknemers kijken minder vaak naar carrièremogelijkheden buiten de eigen organisatie omdat zij intern de verbinding voelen.

Zelfonderzoek met de teamscan van Lencioni

Lencioni heeft bovenstaande met zijn 5 frustraties van teamwork prachtig uitgewerkt. Hij benoemd dat teams die het verschil maken en tot ongekende hoogtes groeien elkaar vertrouwen en feedback geven. Hoe is het vertrouwen en feedback geven in jouw team verankerd?

Zelf onderzoeken waar je met jouw team aan kunt werken:

nl_NL: Gratis Lencioni vragenlijst

Bart Lieven, leiderschapscoach
Bart Lieven

Bart Lieven is een ervaren directeur / manager in het bedrijfsleven geweest en is mede gevormd door passie, opleiding en ervaringen. Hij ontwikkelde zijn eigen visie op mensen en organisaties en hun ontwikkeling. Hij besloot in 2015 deze rijk gecombineerde ervaring en zijn levensvisie (creëer balans in denken, voelen en handelen) te combineren en in te zetten voor mensontwikkeling en leiderschapsontwikkeling in het bedrijfsleven.

Het beste uit mensen en organisaties halen!