Teamontwikkeling met het Enneagram

“Was ik maar eerder in aanraking gekomen met het Enneagram. Ik heb zoveel meer zelfinzicht gekregen en begrijp beter waarom andere mensen zo anders zijn of anders reageren”

Dit is een veelvuldig gedane uitspraak van onze deelnemers die kennismaken met het Enneagram. Het Enneagram beschrijft 9 persoonlijkheidstypen, gebaseerd op allerlei mechanismen van waaruit je denkt, voelt en handelt.

Het Enneagram is een typologie die op doordachte wijze blootlegt wat jouw kwaliteiten en valkuilen en motivaties voor je gedrag zijn, hoe jouw communicatiestijl is en hoe die overkomt bij anderen. Jouw motivaties bepalen jouw visie op de werkelijkheid en jouw gedrag, ze vormen een diepere laag van je persoonlijkheid. En duurzame persoonlijke groei ontstaat vanuit dit niveau.  

Enneagram

Het programma: „Ken de persoonlijkheden binnen je bedrijf”

Wil je beter begrijpen hoe de processen binnen je bedrijf lopen, waarom goed communiceren soms zo lastig is en waarom mensen doen zoals ze doen? Wil je duurzaam veranderen binnen het bedrijf? Wil je mensen meer in hun kracht zetten, dan is het Enneagram een gouden sleutel.

Deze kennismakingsdag is speciaal voor professionals, leidinggevenden en HR medewerkers. Het Enneagram is een persoonlijkheidsmodel welke begrijpelijk en praktisch bruikbaar is als hulpmiddel bij persoonlijke en professionele groei. Je leert meer over de inzet van het Enneagram bij gedragsontwikkeling en aan het einde van de workshop weet je ook je eigen Enneagramtype.

Verschillende cases uit jouw werkveld zullen aan de hand van de verschillende typen worden besproken. Deze bijeenkomst kun je zien als 'onpersoonlijk' persoonlijk, dat wil zeggen we praten allen vanuit de typemechanismen en niet specifiek over personen. Vragen die beantwoord worden zijn o.a:

  • Waarom zegt een werknemer niets of juist wel iets?
  • Waarom irriteren mensen elkaar?
  • Waarom kunnen mensen  wel of niet met elkaar overweg?
  • Waarom is de één heel productief en een ander juist niet?
  • Waarom komt dezelfde boodschap bij diverse personen anders over?

We behandelen niet alleen de waarom vraag maar ook wat je er mee kunt. Van bewustwording naar praktisch handelen:

  • Hoe verhoud het Enneagram zich met modellen als Disc, Insights, Belbin?
  • Hoe is het Enneagram binnen het bedrijf in te zetten?
  • Waarom zou iedere werknemer eigenlijk zijn Enneagramtype moeten kennen?
  • Hoe reageren de diverse types in stress en ontspanning?
  • Waarom daalt het ziekteverzuim als je je Enneagramtype kent?

Begeleiding

De dag wordt begeleid door een Enneagramcoach. Het Enneagram is een inspiratiebron en hulpmiddel, maar zeker niet de enige. Er zijn vele overeenkomsten met modellen als Insights, Disc, MDI en Belbin om gedrag inzichtelijk te maken. Het essentiële verschil is echter dat het Enneagram antwoord geeft op waarom mensen op een bepaalde manier handelen. Deze bewustwording biedt een grote basis voor duurzame gedragsverandering.

Het Enneagram wordt bij de Ondernemersacademie gebruikt om inzichtelijk te maken welke drijfveren voor je (on)gewenste gedrag verantwoordelijk zijn. Gedrag is bij de Ondernemersacademie een gevolg en geen oorzaak. 

Kennismakingsworkshop Enneagram

Waar          Woodbrooke in Barchem of in-company
Wanneer    dagelijks op te starten
Tijd             dagdelen of dagen met een tussenliggende periode om het geleerde in de praktijk te brengen

Maak een afspraak

Nieuwsgierig wat de kennismakingsworkshop je kan brengen? Stuur een email aan info@ondernemersacademie.net met jouw contactgegevens, dan nemen wij op korte termijn contact op voor een afspraak.